Barnehagestart

Nærmer barnhagestart seg? Er det barnehagestart for ditt første barn? Da er det greit å vite hva som trengs. Vi gir deg oversikten!

Gå innom, eller snakk med, barnehagen
før barnehagestart

Mange barnehager sender ut en liste, til foreldrene, over hva man burde ha med seg ved barnehagestart. Andre barnehager inviterer til en foreldresamling i forkant av barnehagestarten. Kanskje du har fått en liste fra barnehagen? Har du fått svar på om barna skal sove inne eller ute? Antall måltider de har i barnehagen? Svarene på disse spørsmålene avgjør om du trenger sovevogn, vognpose eller pledd - og mm det er behov for matboks eller drikkeflaske.

Merk alt av klær og utstyr før barnehagestart

Barn med sekk, lue og navnelapp

Merk sekk, inneklær, uteklær, utstyr, tøfler, sko, luer, votter, skjerf og sekk med fine navnelapper.

Ting du sannsynligvis trenger:

UTSTYR:

 1. Smokk
 2. Vogn
 3. Regntrekk
 4. Sekk
 5. Drikkeflaske
 6. Pledd (sommer)
 7. Sovepose (vinter)
 8. Bleier
 9. Sinksalve
 10. Solkrem
 11. Smokk
 12. Koseklut
 13. Matbokser
 14. Kuldekrem

UTEKLÆR:

 • Solhatt (sommer)
 • Vinterdress (vinter)
 • Tynn lue i bomull (sommer)
 • Tykk lue i fleece eller ull, gjerne med hals (vinter)
 • Votter
 • Regntøy

Noen foretrekker todelt sett (jakke og bukse) på uteklærne andre dress. Det er litt smak og behag, men vår erfaring er det gir noe mer fleksibilitet med jakke og bukse. Samtidig er en vinterdress lett å ta på og kan ofte gi bedre varme. Mange synes det er greit å ha et ekstra par støvler eller sko stående i barnehagen. Da slipper de å huske på å ta med uteklær hjem hver dag og/eller klær får henge og tørke over natten i barnehagen. Vi anbefaler at du ser an om du har behov for et ekstra sett før du investerer i det. Det som fungerer for en fungerer ikke alltid for alle.

INNKLÆR/SKIFT:

Følg gjerne fortløpende med på om det er behov for mer skifteklær i hyllen/skuffen til barnet.

 • Sokker
 • Strømpebukse
 • T-skjorte
 • Body/t-shirts
 • Bukser
 • Gensere

SKO:

 • Gummistøvler/cherrox
 • Tøfler/Sandaler
 • Vintersko
 • Joggesko (sommer)
 • Vår/Høst sko (Gore-tex)

Vårt beste tips er ull innerst!

Vårt aller beste tips er at ull er gull, spesielt i vintersesongen. Dette sikrer at barnet er god og varm, selv om det glemmes et lag eller to før ytterklærne tas på.

Løsningen er behagelige og nøytral klær

Klær som er myke og behagelige å bevege seg i er å foretrekke og velg gjerne kvalitet på de klærne som blir mye brukt – og eller er utsatt for slitasje. Invester for eksempel litt ekstra i behagelige bukser fremfor bodyer. Særlig de første årene er barna mye på gulvet, krabber og leker rundt, da er det bra at buksene er myke og slitesterke. Velg gjerne litt nøytrale farger slik at eventuelle søsken kan arve klærne. Dette gjelder spesielt klær de minste ikke klarer å slite ut før de vokser fra.

Du trenger ikke ha alt på plass den første dagen

Og en siste ting, det meste kan kjøpes underveis når behovene melder seg og barnehageansatte er ofte flinke til å gi beskjed dersom noe skulle mangle. Barn vokser raskt og hvis barnehagestart er om sommeren, velg det som er sommerrelatert og vent med å kjøpe inn vinterutstyr til.

Slik unngår du å miste noe

Merk alt med barnets navn og bruk gjerne praktiske klistremerker som barna kan kjenne igjen.

Navnelapper med bilde av ananas

Bruk for eksempel navnelapper med ananas design hvis barna er glad i ananas

Merk alle klærne i barnehagen

Det er veldig lurt å merke alle klær som barna har på seg i barnehagen. Merk også de klærne som ligger i hyllen eller skuffen til barna. Disse klærne lånes ofte bort og leveres tilbake vasket. Barnehageansatte synes det er supert med foreldre som merker alt, det letter deres jobb og minsker antall mistede klesplagg for foreldrenes del. Barnehagen klarer ikke å holde oversikten over hvem som eier hva og det er ikke alltid barna kjenner igjen eller kan svare på.

Husk å merke alle småklær

Det kan være utfordrende å merke småklær, som f.eks votter og sokker, men også disse bør merkes. Alle sko, høyre og venstre fot, må merkes. Når barna begynner å kle av og på seg selv i barnehagen kan man på slutten av dagen finne en høyre sko på de merkeligste stedene. Da er det greit at den er merket.

Bruk navnelapper også på utstyr

Husk også på å merke utstyr som barna bruker til/fra barnehagen, som for eksempel sparkesykkel, sykkel eller akebrett. Sekker, matbokser og drikkeflasker har ofte en tendens til å bli borte. Hvis matboksen eller drikkeflasken består av flere løse deler, merk alle delene. Barna kan finne på å leke med de rareste tingene og ofte noe som ikke er leker.

Klær med navnelapper dukker opp

Et veldig godt tips til alle foreldre er å tenke seg om før man begynner å kjefte på en eller annen assistent fordi et umerket klesplagg har blitt borte. Er et klesplagg merket dukker det som regel mirakuløst opp etter et par dager. Så vårt, og barnehagenes, beste tips er derfor: Merk alt!

Ha navnelapper i hyllen

Og ha gjerne et ekstra sett med navnelapper i hyllen til barna slik at det er enkelt for både foreldre og barnehagen å merke umerkede klær.

Vær ute i god tid

Det er mye som skal skje i forkant av en barnehagestart. Derfor er det lurt å kjøpe navnelapper til klær og utstyr i god tid slik at du har en mindre ting å tenke på. Det er enkelt å designe sine egne navnelapper og de aller fleste leverer navnelapper ila noen dager. Hos PinkLabel garanterer vi at du finner de fineste designene og levering ila noen dager.